Vårljuset ger återhämtning i sorgen

Då livets stigar för oss fram genom såväl sorg som glädje, måste vi se möjligheterna till återhämtning. Då vi utsätts för ett ständigt flöde av sinnesintryck under en sorg och förlust, däms det upp saker som vi bär med oss och måste bearbeta. Vi möter en kontinuerlig våg av känslor som påverkar oss starkt. Vi […]

Då livets stigar för oss fram genom såväl sorg som glädje, måste vi se möjligheterna till återhämtning.

Då vi utsätts för ett ständigt flöde av sinnesintryck under en sorg och förlust, däms det upp saker som vi bär med oss och måste bearbeta. Vi möter en kontinuerlig våg av känslor som påverkar oss starkt. Vi blir undermedvetet stressade och tappar energi och kraft.

Att kunna få tid och möjlighet till att återhämta sig, kan för många av oss bli svårt. Då vi stundvis ger oss tid att vara ensam, får vi en möjlighet att lättare organisera tankar och återskapa kraft. Men ensamtid är inte lätt för en del av oss, då detta kan vara en ny upplevelse. Kanske har livet tidigare aldrig gett stunder av ensamhet, då blir situationen främmande och ger oro.

En medmänniska kan då finnas vid sidan och i tysthet stödja , dela och låta lugnet i  tystnaden bli en gemensam rofylld stund.

Att finna ensamtid blir en bristvara då vi ofta omges av alla så kallade måsten och ansvarstagande. Ge dig en möjlighet att ta en promenad eller att bara sitta ner och lyssna in naturens läkande kraft, ta dig an stunden att få möjlighet att samla ihop dina tankar. Ge dig själv rätten till att värdera dina egna tolkningar i sorgen och dess verkan på ditt liv.

För att kunna skapa frid, lugn och harmoni åter i livet fram, måste vi främst förstå oss själva och vår förlust. Då vi försöker dölja vår sårbarhet, eller väljer att vara så kallat ” starka” inför våra medmänniskor, är vårt handlande endast för andras bekvämlighet och inget som gagnar din sorgebearbetning.

I det ögonblick vi slutar spela upp en vilseledande fasad mot andra och låter oss vara äkta och genuina i den sorg som är, bärs vi starkare fram i livet. Var alltid ärlig mot dina känslor och dina reaktioner.

Låt vårens ljus ge dig tid och möjlighet att gå ifrån en stund, bär med dig dina tankar och känslor ut och låt dig få en stund under sol, vind eller regn. Finn en plats där du finner ro och fångar in naturens läkande krafter om så bara en liten , liten stund. Låt tankar komma och passera i ditt medvetande, känn in det som omger dig och finn möjlighet att dämpa de negativa känslorna.

Då vi brottas med svåra beslut, dystra tankar eller stor förtvivlan kan det många gånger vara stärkande att bryta vardagen och ge sig själv en liten paus. Vi får då en större möjlighet att se klarare på vår roll och beteende i processen som är.

Genom att fånga in själviakttagelse kan vi hjälpa oss själva att hitta en bättre balans och vända tankegångarna.

Det yttersta ansvaret vi har är att se till att stärka vårt inre lugn. Fylla vårt medvetande med egenvärde och därigenom finna vägen tillbaka till livsglädje.

Njut en stund av vårljuset.