Vad kostar en begravning?

Med lång erfarenhet kan vi hjälpa er att få det så som ni vill ha det. För det är ni som anhöriga som vet bäst hur ni vill ha det. Du kan alltid känna dig trygg i våra händer.

Oberoende av tid på dygnet går det alltid bra att ringa vår jourtelefon på 031- 727 00 00.

Vad kostar en begravning?

För de allra flesta är en begravning av en anhörig mycket viktig. Vårt främsta mål är att göra den till en minnesrik och vacker avskedsstund, och om dödsboets tillgångar är begränsade tar vi förstås hänsyn till det. Tillsammans med er planerar vi begravningen utifrån de förutsättningar som finns och är alltid öppna med vad saker och ting kostar. Även om det kan kännas svårt att tala om ekonomi ser vi gärna att ni frågar om något är oklart, så att ni kan känna er trygga.

 

Prislista och prisexempel

På Fjällmans har vi inga färdiga paketlösningar utan skräddarsyr begravningen i samråd med er utifrån era önskemål. Därför är det svårt att på förhand precisera vad den kommer att kosta. Under våra planeringssamtal informerar vi dock om allt sådant så att inga oväntade överraskningar ska dyka upp. För att ändå ge er en förhandsuppfattning har vi här sammanställt några exempel på hur olika begravningar kan se ut och vad totalkostnaderna för dem kan bli.

 

Utan begravningsakt – c:a 12 720 kr
Normalbegravning, alt 1 – c:a 44 770 kr
Normalbegravning, alt 2 – c:a 31 160 kr
Påkostad begravning – c:a 117 495 kr

 

När ni gör en beställning, eller om ni först vill ha en offert, sammanställer vi en skriftlig dokumentation med en detaljerad prisuppgift. I vår tjänst Beställ begravning kan ni utgå från ett av exemplen ovan och sedan skräddarsy er beställning. Där finns också priser på kistor, urnor, blommor m.m.

Vem betalar?

Normalt är det dödsboet, det vill säga den dödas tillgångar, som betalar begravningen. Betalningsansvarig till begravningsbyrån blir dock den som gör beställningen. I vissa fall finns det försäkringar som täcker begravningskostnaderna. Om det saknas medel går det att få hjälp från kommunen med kostnaderna. Det är viktigt att detta diskuteras i ett tidigt skede för att kontakten med kommunen ska kunna tas snabbt.

Vi garanterar rätt hjälp

Att vända sig till en auktoriserad begravningsbyrå innebär en extra trygghet eftersom det inte finns någon offentlig kontroll eller tillsyn över begravningsbranschen. Sveriges Begravningsbyråers Förbund (SBF) är en sammanslutning av cirka 400 begravningsbyråer med lång erfarenhet. SBF auktoriserar begravningsbyråer, vilket innebär att man ställer särskilda krav och dessutom har konsumentrådgivning och en oberoende reklamationsnämnd. SBF har också ett avtal med Konsumentverket som ytterligare stärker tryggheten. Begravningsbranschen är liten och det saknas allmänna utbildningar på området, därför har SBF ett gediget utbildningsprogram till stöd för sina medlemmar. Många av utbildningarna krävs också för en auktorisation. Det är många områden som berörs, t.ex. juridik, ekonomi, kundrelationer/bemötande, estetik, musik, religion med flera.

 

Kontakta oss