Sorgbearbetning
Med lång erfarenhet kan vi hjälpa er att få det så som ni vill ha det. För det är ni som anhöriga som vet bäst hur ni vill ha det. Du kan alltid känna dig trygg i våra händer.
Oberoende av tid på dygnet går det alltid bra att ringa vår jourtelefon på 031- 727 00 00.
När brustna hjärtan läker – Om sorg och sorgbearbetning
Alla du möter hos oss på Fjällmans Begravning är certifierade handledare i sorgbearbetning, utbildade vid Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Vi har kunskap om sorg och har bearbetat våra egna förluster. Vi möter dig precis där du befinner dig och kan ge dig vägledning i din sorg.
Du kan alltid känna dig trygg i våra händer. Läs även gärna i artikeln i GP.
Sorg är en normal och naturlig reaktion som de allra flesta människor upplever någon gång i livet. Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust. Vi kan uppleva stress, känna smärta och förtvivlan, bli orkeslösa, få ångest och problem med koncentration, sömn eller aptit.
Sorg kan upplevas olika, men också variera över tid. I stället för att beskriva sorg som en linjär process i faser och stadier brukar det vara mer fruktsamt att se sorgen som ett böljande hav som rör sig uppåt och neråt, framåt och bakåt.
Att släppa taget och gå vidare är vanliga råd vid förluster. Skulle vi inte göra det om vi bara visste hur? Det är vanligt att sörjande möts av goda råd och uppmuntrande kommentarer. Det sägs i omtanke, men landar ofta fel hos sörjande. Att lyssna och vara närvarande i stället för att försöka påskynda människors sorgeprocess är ofta ett bättre förhållningssätt – att vara ett hjärta med öron utan mun. När den sörjande sedan fått berätta om sin sorg och smärta kan det vara fint att erbjuda en kram.
De flesta av oss saknar kunskap om sorg och hur vi ska bemöta någon som sörjer. Det florerar myter och föreställningar som att ”tiden läker alla sår”, ”håll dig sysselsatt” och ”var stark”. Istället för att bearbeta och bli mött i sorgen lägger vi kanske locket på och blir känslomässigt och ibland även fysiskt isolerade.
Kommunikation är nyckeln
Sorg vid en förlust gör att en del av våra drömmar och förhoppningar om framtiden spricker. Vid någon tidpunkt efter förlusten påbörjar vår hjärna en genomgång av relationen. Vi upptäcker då ofta saker som inte blev som vi hade önskat. Allt det som kunde ha varit bättre eller annorlunda. Saker vi önskar att vi hade sagt eller gjort – eller inte sagt och gjort.
Kommunikation är nyckeln i bearbetning av sorg. Vi behöver få kommunicera våra tankar och känslor kring det som genom förlusten lämnades ofärdigt. Det går lite förenklat att jämföras med att betala en räkning. De vi redan betalat ägnar vi inte en tanke åt, medan de obetalda räkningarna stjäl vår tid, energi och uppmärksamhet.
Om du vill bearbeta din sorg så kan du ta hjälp av metoden Sorgbearbetning. Det är en konkret metod i fem steg som hjälper dig att identifiera, formulera och kommunicera det som aldrig blev sagt. När du får uttrycka det du behöver utan frågor, kritik eller oönskade råd så sker läkning. En tid efter din sorgbearbetning brukar du kunna tänka fritt på relationen utan smärta och energiförlust. I stället upplever du kärlek och tacksamhet.
Om du vill bearbeta din sorg och eller lära dig mer rekommenderar vi att du börjar med att läsa boken Sorgbearbetning. Den beskriver metoden steg för steg, så att du på ett pedagogiskt sätt kan ta dig igenom din sorgeprocess. Du kan även ladda ner och läsa e-boken När brustna hjärtan läker på www.sorg.se/ebok. Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss.
//Personalen på Fjällmans Begravning