En del av familjeföretaget Fjällmans
Fjällmans Juridik är en del av det familjeägda företaget Fjällmans, som grundades 1932 i Göteborg. Vi specialiserar oss på familjejuridik och erbjuder ett omfattande utbud av juridiska tjänster. Vi ger professionell rådgivning till både familjer och enskilda individer och hanterar juridiska frågor för alla livets skeden.
Vid dödsfall
Vid ett dödsfall lämnas ofta kvarlåtenskap i form av ägodelar, pengar och fastigheter. Dessa tillgångar måste hanteras, även under den känslomässigt påfrestande tiden efter förlusten.
Enligt lag ska en bouppteckning upprättas efter ett dödsfall. Bouppteckningen är en juridisk handling som inkluderar dödsboets tillgångar, skulder, dödsbodelägare och eventuellt testamente. Denna process ska påbörjas inom tre månader från dödsdagen och därefter registreras hos Skatteverket.
På Fjällmans Juridik har vi lång erfarenhet av att hantera boutredningar och bouppteckningar i Göteborg och närliggande områden. Vi stöttar er genom hela processen och finns alltid till hands för att besvara era frågor och funderingar.
När bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket sker fördelningen av boets tillgångar mellan arvingarna genom ett så kallat arvskifte. Arvskiftet är ett civilrättsligt avtal mellan dödsbodelägarna och ska dokumenteras skriftligen samt undertecknas av samtliga arvingar. Om det endast finns en arvinge krävs inget arvskifte. Eventuella skulder i dödsboet belastar inte delägarna personligen. Om dödsboet saknar tillgångar för att betala skulderna avskrivs de normalt.
Testamente
Oavsett om du lever ensam eller tillsammans med någon är det klokt att se över ditt juridiska skydd. Om du väljer att upprätta ett testamente är det viktigt att detta görs korrekt för att säkerställa att din vilja efterlevs. Genom att anlita en jurist kan du vara trygg i att testamentet uppfyller lagens formkrav och är giltigt.
Många av våra kunder önskar till exempel att skydda sina barn genom att göra deras arv till enskild egendom eller klargöra att förskott på arv har givits. För de med särkullbarn är det vanligt att vilja reglera arvet så att särkullsbarnen väntar med en del av sitt arv.
Hos Fjällmans Juridik hjälper vi dig att skapa ett testamente som är både juridiskt hållbart och tydligt, och som fördelar dina tillgångar enligt dina önskemål, med de förbehåll du finner viktiga.
Framtidsfullmakt
Önskar du ett personligt alternativ till en god man eller förvaltare, ifall du i framtiden skulle bli sjuk eller förlora förmågan att fatta egna beslut? Då kan en framtidsfullmakt vara ett tryggt val, och vi på Fjällmans Juridik hjälper dig att upprätta den.
Med en framtidsfullmakt kan du själv bestämma vem eller vilka som ska ta hand om dina ekonomiska och personliga intressen om något skulle hända dig. Det kan exempelvis handla om att sälja din bostad, betala räkningar, avsluta försäkringar eller hämta ut mediciner.
Kom ihåg att det är viktigt att upprätta framtidsfullmakten i god tid, innan behovet uppstår.
Gåvobrev
Ett gåvobrev används för att reglera villkoren för en gåva. När en gåva ges är det viktigt att tydligt specificera eventuella villkor. Det kan exempelvis handla om att säkerställa att gåvan utgör mottagarens enskilda egendom eller att klargöra att den inte ska betraktas som förskott på arv.
För vissa typer av gåvor är det lagstadgat krav på gåvobrev. Exempelvis krävs gåvobrev för att gåvomottagaren ska kunna ansöka om lagfart vid överlåtelse av fastigheter. Vid gåvor mellan makar kan det dessutom behövas ett äktenskapsförord för att uppnå önskad juridisk effekt.
Skuldebrev
Att låna ut pengar är vanligt, men även personliga lån bör dokumenteras i ett skuldebrev för att undvika framtida missförstånd eller konflikter. Ett skuldebrev är en skriftlig handling som tydligt specificerar lånebeloppet, långivaren, låntagaren samt villkoren för återbetalning, såsom datum och sätt för betalningen.
För att säkerställa att lånet får önskad juridisk effekt kan ett skuldebrev ibland behöva kompletteras med ett äktenskapsförord eller ett samboavtal.
Det är viktigt att aldrig låna ut pengar utan att upprätta ett skuldebrev. Ett korrekt utformat skuldebrev fungerar som ett värdefullt bevis för din rätt till återbetalning. Hos Fjällmans Juridik hjälper vi dig att upprätta skuldebrev som uppfyller alla juridiska krav.
Äktenskapsförord och samboavtal
Äktenskapsförord
När man gifter sig tänker man sällan på att äktenskapet kan upphöra i framtiden. Men om det skulle ske kan ett äktenskapsförord ge en trygghet och något att falla tillbaka på.
Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar som reglerar hur egendom ska fördelas vid en eventuell skilsmässa eller om en av er avlider. Utan ett äktenskapsförord är huvudregeln att värdet av all egendom delas lika, oavsett vem som köpt egendomen eller sparat pengarna. Detta beror på att egendomen betraktas som giftorättsgods. Det är dock viktigt att notera att skulder inte kan regleras i ett äktenskapsförord.
Sambor
För sambor gäller sambolagen, som reglerar hur bostad och bohag ska fördelas vid en separation eller om en av samborna avlider. Lagen omfattar bostad och bohag som har köpts för gemensamt bruk, vilket innebär att dessa tillgångar ingår i bodelningen vid en separation.
Genom att upprätta ett äktenskapsförord eller ett samboavtal kan ni anpassa reglerna efter era specifika behov och önskemål.
Separationer
Hos Fjällmans Juridik erbjuder vi även stöd vid separationer och hanterar frågor som rör tolkning av äktenskapsförord, samboavtal, testamenten och gåvobrev. Vi hjälper dessutom till med att upprätta bodelningsavtal.
I bodelningsavtal genomför vi en andelsberäkning för att fastställa vad varje make eller sambo har rätt till. Vi fördelar tillgångar och skulder samt fastställer eventuella utlösningslikvider.
För gifta makar kan bodelning ske både under pågående äktenskap eller i samband med att äktenskapet upphör genom skilsmässa eller dödsfall.
Tvister
Arvstvist
När en nära anhörig går bort kan arvsfördelningen ge upphov till oenigheter, särskilt under en känslosam tid. En arvstvist omfattar alla typer av konflikter som rör arv och testamente. Det kan handla om förvaltningen av dödsboet, värdering av tillgångar, giltigheten eller tolkningen av ett testamente, eller frågor kring gåvor och förskott på arv som givits före dödsfallet. Även muntliga löften som inte finns nedtecknade i testamentet kan skapa tvist. Konflikter kan dessutom uppstå om laglotten har kränkts, om vem som ska ärva specifik egendom, eller hur gemensam egendom ska hanteras.
Vårdnad, boende och umgänge
Frågor kring vårdnad, boende och umgänge med barn kräver alltid ett fokus på barnets bästa. Eftersom det inte finns en generell definition av vad som är bäst för ett barn, måste varje situation bedömas individuellt. Föräldrar bör sträva efter att hålla separationens känslor utanför konflikten och undvika att använda barnet som en del av tvisten. Målet är att hitta en långsiktig lösning som främjar barnets välmående, vilket bäst uppnås genom samarbete och en öppen dialog mellan föräldrarna.
Bodelningstvist
På Fjällmans Juridik är vi specialiserade inom familjerätt och har omfattande erfarenhet av att hantera bodelningstvister. Vid separationer mellan makar eller sambor kan konflikter uppstå kring hur tillgångar och skulder ska fördelas. Dessa tvister är ofta känslomässigt laddade och kan bli både komplexa och långdragna. Med vår expertis hjälper vi dig att navigera genom processen och strävar efter en rättvis och effektiv lösning.
LVU – Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga
I vissa fall kan socialtjänsten, under särskilda omständigheter, omhänderta ett barn enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). LVU är en tvångslag som används som en sista utväg när andra insatser inte har fungerat eller inte är möjliga. Skälen till omhändertagandet kan vara brister i omsorgen från föräldrarna eller att barnet uppvisar ett destruktivt beteende. Vid ett omhändertagande placeras barnet oftast i ett familjehem eller på ett behandlingshem för ungdomar.
Fjällmans Juridik
Vill du veta mer om våra tjänster på Fjällmans Juridik?
Besök gärna vår hemsida på https://fjallmansjuridik.se för mer information.
Har du frågor eller vill boka ett möte med en av våra jurister?
Kontakta oss via e-post på info-juridik@fjallmans.se eller ring oss på 031-310 93 90.
Du kan även läsa om våra arvoden på https://fjallmansjuridik.se/arvode/