Sorg och rädsla

Sorg och rädsla Dagen är tidig och över skogsbrynet når de första solstrålarna fram. Snön är kall och lyfter i ett kristallmoln då jag trampar fram längs fälten, som bär sina vita täcken. Kylan gör sig påmind och jag drar halsduken tätare om mig i hopp om att få lite värme i den kyla som […]

Sorg och rädsla

Dagen är tidig och över skogsbrynet når de första solstrålarna fram. Snön är kall och lyfter i ett kristallmoln då jag trampar fram längs fälten, som bär sina vita täcken. Kylan gör sig påmind och jag drar halsduken tätare om mig i hopp om att få lite värme i den kyla som håller världen i sin frostiga omfamning. Längs strandkanten blickar jag ut över sjön där nattkylan lagt sitt lock av is, en gnistrande vy då solens strålar spelar ut över frusna isblock. En impuls av att vilja vandra ut på denna vackra isgata når mig i samma sekund som rädslan stoppar mig. En rädsla att isen ej håller.  Hur förunderlig är väl inte denna känsla ”rädsla” som vi alla upplever då och då  under våra liv. En känsla som både får oss att tänka efter, analysera, bli såväl rationella som orationella. Ett möte med vårt innersta som både får oss att agera eller avstå från möjligheter. Rädsla har många sätt att nå oss och blir på olika sätt vår verklighet. Vi har olika sätt att hantera dessa möten.

Att möta rädsla i livet sker oss alla någon gång och på olika vis. När man kämpar för livet finns rädslan där som en följeslagare och påminner oss ständigt om det vi absolut inte önskar möta. När vi står inför utmaningar finns det ibland en viss rädsla i bakgrunden i att misslyckas. Då vi tvingas möta situationer som skapar ångest finns rädslan som en skugga över vår hjässa. Rädsla har på många vis både hindrat oss från en katastrof men likaväl också skapat ett kaos när den kontrollerat hela vårt jag.

 Att möta sorg skapar många olika tillstånd i oss, ett av dem är rädsla.

Rädsla inför dagar med saknad och längtan efter den eller de som lämnat oss i livet. Rädsla inför hur våra liv skall fortsätta.

Men rädsla har också en viktig  och nödvändig betydelse i livet eftersom det är ett naturligt svar när vi ställs inför svåra och potentiellt farliga situationer.  Då utgör den ett slags skydd om hur vi kommer att agera.

Problemet med att möta rädsla är dock detta,  att vi har en förmåga att ge dessa känslor mer uppmärksamhet än vad de förtjänar. Vi låter oss ibland helt överväldigas av rädsla och går igenom livet där vi låter oss styras av det kaos som rädsla kan skapa. Om vi domineras av rädsla , riskerar vi helt förlora oss själva.

Parallellt med det fysiska- och psykiska traumat en förlust medför, löper rädslan. Ett virrvarr av tankar och känslor som vi bär med eller utan rädsla i vissa stunder. Det skapas emellanåt en tid,  då rädslan tar kontroll över våra beslut och vår viljestyrka, berövar oss känslan om att livet handlar också om att leva.

Då vi möter en sorg och tar våra stapplande steg igenom dess känslokarusell, finns det stunder då vi känner styrka men likaväl stunder då vi känner oro och rädsla in för vad som skall bli.

När rädslan tar över oss blir vi lätt paralyserade och tappar förmågan att veta hur vi skall agera i en viss situation.  Vi kan i vissa stunder, vara obekvämt överdrivna på vakt inför tron att något ytterliga skall hända oss. Ibland skjuter vi rentav saker ur våra liv  som egentligen betyder mycket för  oss , då vi känner rädsla i att möta dem.

Vi förlorar perspektiv på saker som verkligen är viktiga för oss att ta oss an, eftersom rädslan hindrar oss.

Vi besitter inte helt förmånen att kontrollera allt som sker i våra liv, saker händer på olika vis hur ogärna vi ibland ej önskar möta en del av dessa händelser. När vi vågar släppa fram mötet med våra rädslor, analysera dem och ta in hur de påverkar oss, kan vi hantera dem och dess utfall på våra liv.

I den stund vi ifrågasätter dem och förmår oss ställa om vår attityd tappar de sin makt över oss.

När vi skapar acceptans till att rädsla finns i olika situationer, undertrycker vi inte vår drivkraft, eller ger upp, istället klarar bättre av att ta emot kommande förändringar i livet.

Livet möter oss med alla sina olika skeenden, om du inte tycker om något, förändra det.

Om du inte kan förändra det,

Förändra det sätt som du tänker på det.