Vårljus och sorgen

Våren närmar sig och med den de sköna värmande solstrålar som tinar vår frusna värld. Vårens skira ljus sägs ju vara naturens eget lyckopiller. Våra rabatter fylls snart av de första vårblommorna och trädens knoppar brister upp så stilla, en tid av ljus, dofter och värme går oss tillmötes. En tid i Vårljus som har […]

Våren närmar sig och med den de sköna värmande solstrålar som tinar vår frusna värld. Vårens skira ljus sägs ju vara naturens eget lyckopiller. Våra rabatter fylls snart av de första vårblommorna och trädens knoppar brister upp så stilla, en tid av ljus, dofter och värme går oss tillmötes.

En tid i Vårljus som har så olika innebörd för oss alla.

Efter en tid av mörker och korta dagar, kommer nu vårsolen och tinar vårt sorgsna sinne. Låter dystra tankar och tungt hjärta få möjlighet att bäras lättare. För en del av oss är det så, men som i allt annat vi upplever i livet, finns det också en annan sida av att möta  vårljuset.

Då våren sprider ljus, dofter och väcker känslor, kan det för några av oss bli en stressande känslomässig medvetenhet. En tid som skapar och belyser din förlust och förändringarna i livet starkt.

Vårljuset belyser inte bara vårt vintertrötta sinne utan tinar upp de innersta känslor vi bär i vårt hjärta. Vi möter dagar som med sitt ljus förmedlar nytt liv, nya vyer samtidigt som vårt inre brottas med det som varit, det som aldrig mer återfås i livet , den eller de, som vi så innerligt saknar.

Vårt inre har under en tid haft fullt upp med att orka gå vidare, ta oss fram dag för dag eller stannat i ett kaos av känslor. Då våren är en tid som med sin förmåga väcker allt till liv åter, förmedlar detta starka känslor inom oss, då vi vet att allt inte kommer tillbaks i livet.

Trots att vi inom oss vet att våren och dess framfart är efterlängtad och välkommen, ger det oss blandade känslor.

Vi upplever ljuset, ljuden och känslor som blandas med allt det vi bär inom oss i sorg och saknad. En resa i en stark känslomässig karusell som kan skapa deprimerande tankar. Vi drunknar i våra känslor och kan lätt komma in i en negativ sorgefas, istället för det glädjefyllda mötet med våren.

Att gå ut och möta en värld som fylls av ljudet från vårens intensiva löften om återkomst, smärtar likväl som det ger glädje. För allt går vidare, allt är utom den eller de du förlorat. Allt fortsätter som vanligt omkring dig och det gör ditt medvetande om förlusten desto starkare och smärtsammare.

För våra medmänniskor kan det vara svårt att förstå våra tankar och reaktioner, förstå att vi inte förmår känna samma glädje över tiden fram i vårens vagga. Men det är så med livet och att sörja, det har sin tid som allt annat. Vi möter var dag i en ny känsla och den måste få utrymme, få tid att landa inom oss. Med det sagt,  är det inte en för evigt bestående känsla, den behöver bara få sin tid .

Då man bär sorg, talar vi ofta om året efter. Den tid vi syftar på är den tid vi möter de olika faserna under sorgeåret. Möten med livets tid då vi blandar våra tankar i sorgen med de nya intrycken och förutsättningar som vi ska leva med.

Då vi skapar en ny känsla i de möten, blir vi allt efter bekanta med de känslorna och lär oss hantera situationen. All kunskap du får genom böcker, samtal eller möten ger dig en öppning i att hantera din sorg. Men det är endast genom dina egna erfarenheter som du bäst lär dig att leva och skapa glädje i livet fram.

Acceptera och känn efter, låt det sjunka in och bli bekant med känslan som kommer upp. Låt dig sedan lägga den åt sidan och vet att du betraktar den utan att låta det bli ett hinder för dig att komma vidare.

Lär dig att kunna möta våren åter en dag med glädje i ditt hjärta.